Ons kompas geeft ons toekomstperspectief

Dit verhaal gaat over

De verandering bij ConQuest

Van een organisatie met een onduidelijk perspectief naar een organisatie met een geïnspireerd, gemotiveerd team en een kompas voor de toekomst. Een bedrijf waar talenten en verantwoordelijkheden worden erkend. Met een open cultuur, waarin mensen zich durven uit te spreken. Met saamhorigheid en ‘constructief roddelen’. Een succesvol team ook, met leuke jobs. ConQuest onderging een metamorfose.

Communicatiebureau ConQuest begint 26 jaar geleden als communicatie- en vormgevingsbureau, maar specialiseert zich gaandeweg in het schrijven van plannen van aanpak voor aanbestedingen. Dankzij de expertise en grote vraag een commercieel succes. Toch bekruipt directeur en team het gevoel te zijn afgedreven. “Wij vroegen ons af: is dit wel wat wij willen?”, vertelt directeur Corina Breevaart. “Het toekomstbeeld ontbrak, mensen voelden zich niet prettig en de werksfeer leed eronder.”

Stip op de horizon

Alle reden om bij CATHAREL aan te kloppen. Breevaart: “We wilden onze stip op de horizon herijken. Een stip die omarmd wordt. En past bij onze talenten en wensen. Tegelijk vroeg ik mij af wat dit traject voor mij als leider betekende. De keuze viel op CATHAREL, omdat hun aanpak in lijn was met onze wensen: geen marketingadvies, maar oog voor de menselijke factor. Samen beter doen, een team smeden, daar ging het om. En vertrouwen creëren, in elkaar en in de toekomst.”

Draken

Karin Geschiere en Peter Creemers van CATHAREL trekken alles uit de kast om ConQuest in hun zoektocht te begeleiden. Het is immers altijd maatwerk. Er komen talentensessies, waarbij talenten, drijfveren én draken zichtbaar worden. Er wordt ook dieper gekeken: hoe mensen samenwerken, wat daarin werkt en wat niet, en hoe ze verantwoordelijkheid moeten (leren) nemen, elkaar daaraan houden en elkaar kunnen aanspreken op gedrag wat niet goed is voor ConQuest en het team. Ook leren ze zo samen te werken dat iedereen zijn of haar talent maximaal kan benutten. Het zijn stappen op weg naar anders met elkaar omgaan.

Constructief roddelen

Ze leren constructief te roddelen, vertelt Breevaart: “Ontevredenheid werd naar iedereen geventileerd, behalve naar de persoon die er iets aan kon doen. Het botste soms flink. Hoog tijd die negatieve sfeer te doorbreken.” Het werd een van de moeilijkste oefeningen: hoe geef je iemand positieve feedback? En hoe spreek je iemand rechtstreeks op iets aan? De omslag naar een open, veilige cultuur blijkt een gouden greep.

Patronen doorbreken

“Een spannend traject”, blikt Breevaart terug. “Waar gaan we heen? Achter dat ‘niet-weten’ ligt een mooi nieuw begin. Mits je het traject samen durft aan te gaan. Daardoor konden we patronen doorbreken die de ontwikkeling in de weg stonden. Het heeft ons veel gebracht: rust in het team, duidelijkheid over wie wat doet, en meer vrijheid voor het team en mij. Ook benutten we alle talenten nu veel beter.”

Inspiratieteam enthousiast

Het Inspiratieteam, bestaande uit teamleden Viola Vink en Henry Verhorst, is al even enthousiast. Verhorst spreekt van een eye-opener: “Het traject heeft veel aan het licht gebracht. Belangrijk is dat we het echt met z’n allen hebben gedaan. Er is nu meer saamhorigheid en overleg.” Vink knikt: “We durven ons nu uit te spreken. Er is iets opengebroken, er is ruimte ontstaan. Een open cultuur met heldere rollen en verantwoordelijkheden. ConQuest is er beter op geworden: we zijn nu een succesvol team met leuke jobs.”

Met kompas en tools in onze rugzak gaan we op pad. Vol vertrouwen de toekomst tegemoet.

Met kompas en tools in onze rugzak gaan we op pad. Vol vertrouwen de toekomst tegemoet.
Ons kompas geeft ons toekomstperspectief

Confronterend

Parallel kreeg Breevaart persoonlijke coaching. “ Karin hield mij vooral een spiegel voor. Dat is enorm confronterend. Ik bleek minder goed te delegeren en verantwoordelijkheid bij mensen neer te leggen, dan ik dacht. Ik ‘zag’ mijzelf krampachtig alle ballen in de lucht houden. Mijn traject betekende vooral leren loslaten. Heel leerzaam, intensief en waardevol.”

Kompas in rugzak

ConQuest is met een door henzelf ontwikkeld kompas klaar voor de toekomst. “We varen verder, met een groot schip voor de activiteiten die we nu al verrichten. Maar er zijn ook aftakkingen. Juist die meanderende riviertjes willen we actief onderzoeken: kijken wat bij ons kompas past.”

De toekomst als inspirerende ontdekkingstocht. “Met kompas en tools in onze rugzak gaan we op pad. Vol vertrouwen de toekomst tegemoet.”

Zin in een kop thee?

Zin in een kop thee?