Zelfstandig ondernemerschap: mijn innerlijke familie maakt de balans op

Geschreven door Karin Geschiere

Geschreven in februari 2019

Na twee jaar zelfstandig ondernemen wordt het tijd balans op te maken. Wat bevalt goed, wat niet, hoe ga ik verder?  Dat doe ik met hulp van de Innerlijke Familie. De Innerlijke Familie zijn 4 archetypische familieleden die in ieder persoon huizen. Wie er aan het stuur zit, verschilt per situatie.

Het jongetje, meisje, de vrouw en de man

De vrijheid! Dat is wat mijn innerlijke jongetje bevalt aan het zzp-schap. Vanuit míjn natuurvisie van betekenis zijn voor mens, team en organisatie. Mijn innerlijke vrouw en man zijn blij dat dat bij de klanten leidt tot inzichten, dialoog en begrip. Tot erkenning van elkaars kracht en tot vereende focus op dat wat er echt toe doet. Zodat zij zich beter kunnen vormen naar de veranderende omgeving. Dat ze in staat zijn mee te bewegen of de situatie ten positieve te beïnvloeden.

Mijn innerlijke meisje is blij met de persoonlijke groei op het systemisch werken. Op het werken met tools die teams of organisaties kan laten zien hoe ze vast zitten in een patroon. En hoe ze daaruit kunnen komen als ze bereid zijn om de onschuld van de ander te zien en de eigen interne dialoog te horen. Het zijn tools die mijn speelse jongetje ook erg bevallen trouwens 😊. Het lijkt hem een uitdaging deze ook te gebruiken om samenwerkende organisaties en samenwerkingsprojecten te ondersteunen. Mijn innerlijke man gaat daarvoor zorgen. En ondertussen verheugt de hele familie zich op de opleiding voor Organisatieopstellingen die ik in maart ga volgen.

De positie als betrekkelijk buitenstander die je als zzp-er hebt, is er een die past bij mijn analytische man. Maar mijn meisje mist het om onderdeel uit te maken van een groep en samen te ontwikkelen. En mijn innerlijke man vond het voorheen, als MT-lid, eigenlijk ook wel fijn samen verantwoordelijkheid te dragen en resultaten te boeken. Dit inzicht heeft me al leuke gesprekken opgeleverd om lid te worden van een Raad van Toezicht of om me aan te sluiten bij een Collectief van veranderaars. Beiden zijn het onderzoeken waard.

Wat niemand van mijn interne familie echt goed bevalt, is langdurig Interimwerk. Ik help mensen, teams en organisaties liever om het zelf te doen, dan dat ik het van ze overneem. Mijn creatieve jongetje vindt het wel leuk om samen met mijn innerlijke vrouw instrumenten en overlegstructuren te ontwikkelen die passen bij een nieuwe koers. En coaching on the job, naast een manager oplopen, vinden het betrokken meisje en de compassievolle vrouw in mij erg leuk.

Mijn opgave: zichtbaarder worden

Als ik minder langdurig Interimwerk wil doen, dan betekent dat dat ik meer opdrachtgevers nodig heb. Zichtbaarder worden dus. Maar mijn interne meisje wil eigenlijk liever ontdekt worden, dan zelf actief in de schijnwerpers te gaan staan. Niet handig. Daarom heeft mijn innerlijke man besloten dat we beginnen met een training ‘rebels ondernemen’. 'Leuk hoor', zegt mijn innerlijke jongetje enthousiast. En mijn meisje vindt steun bij andere ondernemers.

Opdrachten die vragen om verstand én gevoel

Ik werk graag voor organisaties in het sociaal en publiek domein. Mijn innerlijke vrouw en meisje vinden het namelijk fijn dat dat aansluit bij mijn wens te leven in een samenleving waar we met verstand en gevoel samen de uitdagingen van het leven aangaan en waar iedereen zichzelf kan zijn. Sinds kort realiseer ik me dat ik ook graag van betekenis wil zijn voor de natuur- en milieusector. De sector waarvoor ik oorspronkelijk ben opgeleid en waar ik ruim 20 jaar geleden mijn werkzame leven begon.  Mijn ideale wereld is een natuurrijke wereld. Het wordt tijd oude contacten opnieuw aan te gaan.  Daar wordt mijn innerlijke meisje dan weer erg blij van.

Zelfstandig ondernemerschap: mijn innerlijke familie maakt de balans op